
 

 

 

This nonbinding advisory opinion is issued by the Ohio Board of Professional Conduct 

in response to a prospective or hypothetical question regarding the application of 

ethics rules applicable to Ohio judges and lawyers.  The Ohio Board of Professional 

Conduct is solely responsible for the content of this advisory opinion, and the advice 

contained in this opinion does not reflect and should not be construed as reflecting the 

opinion of the Supreme Court of Ohio.  Questions regarding this advisory opinion 

should be directed to the staff of the Ohio Board of Professional Conduct. 
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QUESTIONS PRESENTED:   

1). Whether a law firm may continue to include in its name the surname of a 

retiring lawyer who is granted “retired” or “inactive” registration status; 

2). Whether it is proper for a law firm to list on its letterhead the surnames of 

lawyers granted “retired” or “inactive” registration status;  

3). Whether a lawyer retiring from a law firm can become “of counsel” to the firm;  
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4). Whether a law firm may continue to include in its name the surname of a 

retiring partner who becomes “of counsel” to the firm.  

APPLICABLE RULES:  Prof.Cond.R. 7.1, 7.5 

OPINION:    

Question 1  

A lawyer who registers and pays the biennial registration fee is granted “active” 

registration status by the Supreme Court. Gov.Bar R. VI, §2.  A lawyer with an “active” 

registration status is permitted to practice law in Ohio.  Lawyers retiring from a law firm 

often seek “retired” or “inactive” registration status from the Supreme Court. A lawyer 

granted "retired” registration status by the Supreme Court cannot continue to engage in 

the rendering of legal services for another. Gov.Bar R. VII, §2(A)(2)(c).  A lawyer granted 

“inactive” registration status cannot engage in the practice of law, hold himself or herself 

out as authorized to practice, hold nonfederal judicial office, be employed in the Ohio 

judicial system in a position that requires the employee to be a lawyer, or practice before 

Ohio courts or agencies. Gov.Bar R. VI, §6(B)(2). 

Notwithstanding the practice restrictions of retired or inactive lawyers, Prof.Cond. 

R. 7.5 permits a law firm to continue to use the surname of a retired lawyer in the firm 

name. 1 The term “retired” in the rule was included in a predecessor rule in the former 

Code of Professional Responsibility, predates the existence of certain registration 

requirements imposed by the Supreme Court, and refers to the relationship of the 

lawyer’s relationship with his or her firm, not his or her registration status.  Whether the 

lawyer obtains “retired” or “inactive” registration status, the continued use in the firm 

name of the surname of a retiring lawyer complies with Prof.Cond.R. 7.5 and is not a false 

or misleading communication under Prof.Cond.R. 7.1.  Thus, if a lawyer is retiring from 

the firm and the surname of the lawyer was included in the firm name prior to his or her 

retirement, then the surname can continue to be used in the firm name in a continuing 

                                                 

1  Prof.Cond.R. 7.5 was amended on June 17, 2020 to exclude the prohibition against the use of trade names 

which may be used in addition to traditional law firm names that include the surname of one or more lawyers. 
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line of succession.  The use of the retiring lawyer’s surname in the law firm name is 

permitted even if the lawyer is simultaneously or subsequently granted “retired” 

registration status by the Supreme Court.  In addition, a law firm can continue to use the 

surname of a retiring lawyer who contemporarily or subsequently was granted “inactive” 

registration status in the name of the law firm.2  

Question 2  

The name of a lawyer with a “retired” or “inactive” registration status may be 

included on law firm letterhead if the lawyer’s name was included prior to the time that 

the lawyer’s registration status changed.  Gov.Bar R. VI, §11(D), Gov.Bar R. VI, §5(D).  

Consequently, if a lawyer is granted "retired” or “inactive” registration status, and 

remains listed on firm letterhead, the lawyer must be designated on the letterhead as 

“retired” or “inactive.”  The designation is necessary to avoid a false or misleading 

communication by the lawyer concerning their availability to practice law.  Prof.Cond.R. 

7.1. 

Question 3  

Prof. Cond. R. 7.5, cmt.[3] states that a lawyer may be designated as “[o]f Counsel” 

if the lawyer has a continuing relationship with a lawyer or law firm.”  The Board has 

previously advised that a lawyer who has retired from, or who has entered semi-retired 

status with, a firm and remains available to the firm for consultation and advice can hold 

“of counsel” status if the lawyer maintains a “continuing relationship” that is “close, 

regular, and personal” with the firm.  Adv. Op. 2008-01.  The relationship between lawyer 

and law firm must be more than a mere forwarder or receiver of legal business, a one-

time advisor/consultant relationship, or a one-case relationship.  Id.  A lawyer who meets 

the requisite conditions for “of counsel” may be listed on the firm letterhead and 

                                                 

2 Board Op. 96-3, modified by this opinion, concluded that the surname of an inactive lawyer may not be 

included in the law firm name because, in addition to retirement, there may be other reasons the lawyer chooses to 

obtain “inactive” status.  Since the issuance of the prior advisory opinion, Gov.Bar R. VI, 5(D) was promulgated to 

permit a law firm to list an inactive lawyer’s name on law firm letterhead with the “inactive” designation.  In light of 

the rule change concerning letterhead listings, the Board modifies its previous advice that when a retiring lawyer’s 

status change to “inactive” is related his or her retirement from the firm, the law firm name may continue to use the 

surname of the lawyer in the firm’s name.   
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designated as such.  However, a lawyer granted “retired” or “inactive” status may not be 

designated “of counsel” or otherwise represent that he or she is able to engage in the 

practice of law in Ohio.  Gov.Bar R. VI, §11(D), Gov.Bar R. VI, §5(D).     

Question 4  

After a lawyer becomes “of counsel” to the firm, the lawyer’s surname may remain 

in the firm name if the surname was used prior to the lawyer’s change in status.  The use 

of the “of counsel” lawyer’s surname in the firm name is neither false or misleading when 

the firm name is established and well-recognized.  Prof.Cond.R. 7.1.  See ABA Formal Op. 

90-357 (1990).  A surname of a lawyer joining a law firm for the first time as “of counsel” 

may not be included in the name of the firm.  Adv. Op. 2008-01. 

CONCLUSION:  The surname of a lawyer retiring from a law firm may continue to be 

used in the name of the firm in a continuing line of succession.  The lawyer’s 

contemporaneous or subsequent registration status as “retired” or “inactive” does not 

affect the ability of the law firm to continue to use the lawyer’s surname.  Lawyers who 

are listed on law firm letterhead and subsequently are granted “retired” registration 

status, may continue to be listed and designated as such on the letterhead.  A lawyer who 

meets the requirements for “of counsel” and maintains “active” registration status may 

be listed and designated as “of counsel” on a firm’s letterhead.  A lawyer granted 

“retired” or “inactive” registration status may not serve as “of counsel” with any law 

firm.  A law firm may continue to include in its firm name the surname of a lawyer who 

become “of counsel” and whose surname previously appeared in the firm name. 




