
 

 

 

This nonbinding advisory opinion is issued by the Ohio Board of Professional Conduct 

in response to a prospective or hypothetical question regarding the application of 

ethics rules applicable to Ohio judges and lawyers.  The Ohio Board of Professional 

Conduct is solely responsible for the content of this advisory opinion, and the advice 

contained in this opinion does not reflect and should not be construed as reflecting the 

opinion of the Supreme Court of Ohio.  Questions regarding this advisory opinion 

should be directed to the staff of the Ohio Board of Professional Conduct. 
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OPINION 2022-02 

Issued April 8, 2022 

Withdraws Adv. Op. 1990-08, 1998-08 

Judicial Membership and Leadership in County or State Party Executive Committees, 

Political Party Clubs, and County Boards of Elections 

SYLLABUS:  A judicial officer may not serve as a member of a state or county executive 

committee of a political party, as a leader of a political party club, or as a member of a 

county board of elections. 

QUESTIONS PRESENTED: 

1). Whether a judicial officer may serve as a member of a state or county 

executive committee of a political party; 

2). Whether a judicial officer may serve as a leader of a political party club; 

3). Whether a judicial officer may serve as a member of a county board of 

elections. 

APPLICABLE RULES:  Jud.Cond.R. 1.2, 3.4, 4.1 

OPINION: 

Party Executive Committee Membership 

Judicial officers are permitted to belong to a political party, advertise an 

endorsement by or affiliation with a party, and vote in elections. However, Jud.Cond.R. 

4.1(A)(1) prohibits a judicial officer (a full-time and part-time judge or a full-time and 

part-time magistrate) and a judicial candidate from acting as a leader or holding office in 
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a political party. The term “political party” in the Code of Judicial Conduct has the same 

meaning as R.C. 3517.01 and includes any national, state, or county political party. 

Jud.Cond.R. 4.6(M). The prohibition in Jud.Cond.R. 4.1 avoids the appearance that a 

judge is subject to political influence and political pressure and preserves public 

confidence in the independence and impartiality of the judiciary. Jud.Cond.R. 4.1, 

cmt.[1],[3]. 

The controlling committees of each major political party are the state central 

committee and the county central committees.  Members of the central committees are 

elected at primary elections. Each central committee elects executive committee members.  

Executive committee members have powers granted to them by the party controlling 

committee and as provided by law.  R.C. §§ 3517.02, 3517.03. Consequently, serving as a 

member of a state or county executive committee of a political party is considered acting 

as a leader in a political party prohibited by Jud.Cond.R. 4.1(A).    

Leadership Position in a Political Party Club 

A political party club is typically identified or associated with a particular political 

party and engages in activities that tend to promote the philosophy and platform of a 

party.  See e.g., Jud.Cond.R. 4.6(K) (definition of an organization affiliated with a political 

party.)  Although a judge is not prohibited under the Code of Judicial Conduct from 

holding membership in a political party club, the Board recommends that a judicial 

officer avoid assuming a leadership role in a political party club for the same reasons a 

judicial officer cannot hold a leadership position in a political party.  A leadership 

position in a party club may suggest that a judge is subject to political influence and erode 

the public’s confidence in the independence and impartiality of the judiciary.  

Jud.Cond.R. 1.2. 

Membership on a County Board of Elections 

Judicial officers may generally accept appointments to governmental boards, 

commissions, or other governmental positions that are concerned with the law, the legal 

system, or the administration of justice. Jud.Cond.R. 3.4. County boards of elections are 

bi-partisan boards consisting of political party members who are nominated by county 

parties and officially appointed by the secretary of state. R.C. § 3501.05.  Duties of the 

board of elections include the conducting of elections; reviewing and certifying petitions 
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and nomination papers; receiving the returns of elections; issuing certificates of election 

to the secretary of state; investigating irregularities or violations by election officers and 

other persons; and removing ineligible electors from voter registration lists. R.C. §§ 

3501.11, 3501.18, 3501.22.  Because the duties and functions of county boards of elections 

are unrelated to any of the subjects enumerated in Jud.Cond.R. 3.4, a judicial officer may 

not accept a governmental appointment to a board of elections.   


