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This nonbinding advisory opinion is issued by the Ohio Board of Professional Conduct 

in response to a prospective or hypothetical question regarding the application of 

ethics rules applicable to Ohio judges and lawyers.  The Ohio Board of Professional 

Conduct is solely responsible for the content of this advisory opinion, and the advice 

contained in this opinion does not reflect and should not be construed as reflecting the 

opinion of the Supreme Court of Ohio.  Questions regarding this advisory opinion 

should be directed to the staff of the Ohio Board of Professional Conduct. 
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OPINION 2022-09 

Issued October 7, 2022 

Withdraws Adv. Op. 2004-3, 2009-7 

Magistrate Simultaneously Holding a Nonjudicial Elective Office  

SYLLABUS:  A full-time or part-time magistrate may not seek election to, or serve on, a 

local, city, or state board of education, city council, or county board of commissioners. 

APPLICABLE RULES:  Jud.Cond.R. 1.2, 1.3, 3.1, 4.5 

QUESTION PRESENTED: 

Is it proper for a full-time or part-time magistrate to serve on, or run for election 

to, a local, city, or state school board, a board of county commissioners, or a city council? 

OPINION: 

Question 1  

The issue of whether a full-time or part-time magistrate may seek election to, or 

continue to serve in, a nonjudicial elective office is governed by the Code of Judicial 

Conduct.1  Both judges and full-time and part-time magistrates are required to resign 

from judicial office upon becoming a candidate in a primary or general election for a 

 
1 The Ohio Constitution and related statues prohibit judges from holding any other public office of profit 

or trust under the authority of Ohio or the United States.  See Ohio Const. Art. IV, Sec. 6(B); R.C. 141.04; 

R.C. 1901.11(D); R.C. 1907.16(B).  However, magistrates, unlike judges, are not subject to the constitutional 

and statutory prohibitions on holding any other office of profit or trust.  1996 Ohio Op. Atty. Gen. No. 1996-

032 (constitutional and statutory prohibitions on holding offices of profit or trust not applicable to 

magistrates.) 



Op. 2022-09  2 

 

nonjudicial elective office. Jud.Cond.R. 4.5; Jud.Cond.R., Application I(B).  The “resign to 

run” rule prevents the misuse of judicial office and avoids the potential for sitting judges 

or magistrates from making improper pledges, promises, or commitments as candidates 

for a nonjudicial office. Jud.Cond.R. 4.5, cmt.[1].  The rule also prevents the appearance 

of impropriety and the entanglement of a court or its judicial officers in political 

controversies.    

 The underlying rationale of Jud.Cond.R. 4.5 for requiring a judicial officer to 

“resign to run” applies equally to a magistrate simultaneously holding another elective 

public office as a school board member, a city council member, or a county 

commissioner.2  The Board concludes that because Jud.Cond.R. 4.5 prohibits a magistrate 

from holding judicial office while seeking a nonjudicial elected office, it would be 

inconsistent to read the rule as permitting a magistrate to hold a nonjudicial public office 

at any time.  If a lawyer holds a nonjudicial elected office and subsequently receives an 

appointment as magistrate, the lawyer must either decline the appointment or resign 

from the nonjudicial public office.  

 A magistrate’s holding of another public office also implicates other judicial 

conduct rules. Magistrates must always act in a manner that promotes public confidence 

in the independence, integrity, and impartiality of the judiciary, avoid impropriety and 

the appearance of impropriety, and avoid abusing the prestige of office. Jud.Cond.R. 1.2, 

1.3. The simultaneous holding of a position as magistrate and another public office may 

result in an impairment of public confidence, undermine judicial independence, and 

increase the potential that the prestige of the judicial office would be abused to advance 

the interests of the other public office.  The holding of another public office when viewed 

as an extrajudicial activity also increases the risk that a reasonable person may question 

the judge’s independence, integrity, or impartiality when performing his or her judicial 

duties.  Jud.Cond.R. 3.1(C).   

 
2 In the case of a magistrate serving as a city council member, both R.C. 731.02 and R.C. 705.12 limit the 

holding of other public offices by a council member. Advice as to statutory compatibility issues is under 

the advisory authority of the Office of the Ohio Attorney General. 




