
 
 

 

OPINION 2023-12 

Issued December 8, 2023 

Charging Lien in a Contingent Fee Agreement Based on Highest Settlement Offer 

SYLLABUS:  A lawyer may not offer a contingent fee agreement that requires the client 

to give the lawyer a charging lien for a percentage of the highest settlement offer made 

prior to termination of the client-lawyer relationship. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

This nonbinding advisory opinion is issued by the Ohio Board of Professional Conduct 

in response to a prospective or hypothetical question regarding the application of 

ethics rules applicable to Ohio judges and lawyers.  The Ohio Board of Professional 

Conduct is solely responsible for the content of this advisory opinion, and the advice 

contained in this opinion does not reflect and should not be construed as reflecting the 

opinion of the Supreme Court of Ohio.  Questions regarding this advisory opinion 

should be directed to the staff of the Ohio Board of Professional Conduct. 
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OPINION 2023-12 

Issued December 8, 2023 

Charging Lien in a Contingent Fee Agreement Based on Highest Settlement Offer 

SYLLABUS:  A lawyer may not offer a contingent fee agreement that requires the client 

to give the lawyer a charging lien for a percentage of the highest settlement offer made 

prior to termination of the client-lawyer relationship. 

APPLICABLE RULES:  Prof.Cond.R. 1.2, 1.5, 1.8, 1.16 

QUESTION PRESENTED:   

Whether a lawyer may enter into a contingency fee agreement that provides that 

the client will give the lawyer a charging lien for the agreed upon contingency 

percentage of the highest settlement offer made prior to the termination of the 

client-lawyer relationship.  

OPINION: 

Attorney Liens Expressly Permitted by Prof.Cond.R. 1.8(i) 

Lawyers are permitted by Prof.Cond.R. 1.8(i) to acquire a lien by agreement with 

the client to secure their fee in a matter.  By asserting a charging lien, a lawyer may be 

able to recover the value of legal services the lawyer provided prior to termination of the 

client-lawyer relationship. However, the lien must be authorized by law. Prof.Cond.R. 

1.8(i)(1).   

Ohio courts have permitted a party's former attorney to assert a charging lien by 

intervening in an action, by filing a motion, or through a separate cause of action. See, e.g., 
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Cuyahoga Cty. Bd. of Commrs. v. Maloof Properties, Ltd., 197 Ohio App.3d 712, 2012-Ohio-

470, ¶20 (8th Dist.); Kisling, Nestico & Redick, L.L.C. v. Progressive Max Ins. Co., 158 Ohio 

St.3d 376, 2020-Ohio-82.  Charging liens in Ohio are recognized and enforced under 

common law and not by statute. Kisling, Nestico & Redick, L.L.C. at ¶9. "A special or 

charging lien may be created by an express agreement on the part of the client that the 

attorney shall have a lien for his compensation on the amount recovered. While, before 

judgment, an attorney has no lien upon or interest in the cause of action, in the absence 

of statute, yet where the parties have contracted that the attorney shall receive a specified 

amount of the recovery, such agreement will operate as an equitable lien in favor of the 

attorney."  Mancino v. Lakewood, 36 Ohio App.3d 219, 224, 523 N.E.2d 332 (8th Dist. 1987) 

citing 6 Ohio Jurisprudence 3d, Attorneys at Law, Sections 178-179, at 721-722; Section 

183, at 725 (1978). “[T]he decision [by a court] to impose an attorney charging lien is based 

on the facts and circumstances of the particular case and is left to the sound discretion of 

the court.” Ohio Willow Wood Co. v. Alps S., LLC, No. 2:04-CV-1223, 2017 WL 4217153 at *2 

(S.D. Ohio, Sept. 19, 2017) (citation omitted).   

Issues With Proposed Fee Agreement 

The Board recognizes that lawyers entering into contingent fee agreements often 

risk termination during litigation before or after a settlement offer is made. Termination 

of the client-lawyer relationship may be caused by client dissatisfaction with the legal 

services provided by the lawyer or because of the lawyer’s insistence that the client accept 

a settlement offer that is not satisfactory to the client. At other times a lawyer may seek 

to terminate the client-lawyer relationship for one or more of the reasons addressed in 

Prof.Cond.R. 1.16 after having provided legal services under the contingency fee 

agreement. However, the Board believes that the placement of a charging lien in a 

contingent fee agreement based on the highest settlement amount offered before 

termination of the client-lawyer relationship may unreasonably burden or penalize the 

client and, in rare circumstances, constitute an excessive fee under Prof.Cond.R 1.5(a). 

While the proposed fee agreement may give a lawyer a means of recovering fees 

earned before the client-lawyer relationship has ended, the amount of that recovery will 

be determined in court on a quantum meruit basis. Reid v. Lansberry, 68 Ohio St.3d 570, 

1994-Ohio-512. Thus, the question presented to the Board concerns only the client-lawyer 

relationship at the outset of the engagement, not the outcome of the matter for which the 
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lawyer was engaged. The underlying issue is whether the insertion of the charging lien 

in the proposed fee agreement provides the lawyer with undue leverage or control over 

decisions that belong to the client. 

Potential Burden on Client 

The inclusion of a charging lien in a fee agreement based on the highest settlement 

offer may unduly interfere with the client’s decision whether to settle the matter and right 

to terminate the lawyer’s services.1 Prof.Cond.R. 1.16, cmt.[4]; Prof.Cond.R. 1.2(a). The 

proposed fee agreement may be used as leverage that causes the client to feel he or she 

has little choice but to accept the highest offer made at the time out of fear that the lawyer 

will terminate the relationship if the offer is not accepted. Consequently, the client is 

compelled to stay with the lawyer despite the client’s desire to obtain new counsel. 

Because of the potential problems created by the proposed fee agreement, the client’s 

right to terminate the lawyer may be rendered illusory and impose an improper restraint 

upon the client’s right to reject what may very well be the highest offer made in the 

matter.  It also could affect the lawyer’s exercise of professional judgment on behalf of 

the client.  

Potential for Unreasonable and Excessive Fee 

Another difficulty with a charging lien in a fee agreement based on the highest 

settlement offer is the prospect of the lawyer charging or obtaining an unreasonable or 

excessive fee in violation of Prof.Cond.R. 1.5.  The proposed fee agreement assumes that 

the settlement or judgment ultimately obtained by the client after termination of the 

relationship will be the same as or higher than the previous offer. In circumstances where 

the settlement or judgment is less than the highest offer made while the lawyer was still 

engaged, there is the potential for a windfall to the former lawyer that may be viewed as 

an unreasonable contingency fee under Rule 1.5. Ultimately, it does not matter if the 

settlement or judgment received is lesser or greater than the highest settlement offer 

proposed prior to the termination of the relationship. The fee agreement would be 

 

1 “A client has an absolute right to discharge an attorney or law firm at any time, with or without cause, 

subject to the obligation to compensate the attorney or firm for services rendered prior to the discharge.” 

Reid v. Lansberry, syllabus; Prof.Cond.R. 1.16, cmt.[1].   
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improper if the charging lien suggested exceeds the value of the services rendered on a 

quantum meruit basis.  Consequently, in the Board’s view, the establishment of the 

charging lien under the proposed fee agreement would create opportunities for the 

former lawyer to charge and collect a fee that would likely be considered excessive or 

unreasonable under certain, albeit rare, circumstances. Prof.Cond.R. 1.5(a).  

For the foregoing reasons, the Board concludes that a lawyer may not include in a 

contingent fee agreement a charging lien based on the highest settlement offer made prior 

to termination of the client-lawyer relationship. In order to remain in compliance with 

the Rules of Professional Conduct, a lawyer’s recourse is to assert a charging lien based 

on the settlement award or judgment the former client ultimately receives. 

 

 

 

 

 


