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This nonbinding advisory opinion is issued by the Ohio Board of Professional Conduct 

in response to a prospective or hypothetical question regarding the application of 

ethics rules applicable to Ohio judges and lawyers.  The Ohio Board of Professional 

Conduct is solely responsible for the content of this advisory opinion, and the advice 

contained in this opinion does not reflect and should not be construed as reflecting the 

opinion of the Supreme Court of Ohio.  Questions regarding this advisory opinion 

should be directed to the staff of the Ohio Board of Professional Conduct. 
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Judicial Disqualification When Counsel for Party Represents Judge in Other Matter 

SYLLABUS:  Absent a waiver by the parties, a judge must recuse himself or herself from 

cases in which a party is represented by a lawyer who is concurrently representing the 

judge in another matter.  The duty to disqualify does not extend to other lawyers in the 

same law firm or public office as the lawyer who is representing the judge.    

APPLICABLE RULES:  Jud.Cond.R. 2.11 

QUESTIONS PRESENTED:   

Whether a judge must recuse himself or herself from a matter when a lawyer who 

represents a party before the judge concurrently represents the judge in another matter. 

ANALYSIS:   

Disqualification in General 

 Jud. Cond. R. 2.11(A) requires a judge to disqualify himself or herself when the 

judge’s impartiality may be reasonably questioned, including but not limited to several 

enumerated circumstances in the rule. “The proper test for determining whether a judge's 

participation in a case presents an appearance of impropriety is * * * an objective one. A 

judge should step aside or be removed if a reasonable and objective observer would 

harbor serious doubts about the judge's impartiality.” In re Disqualification of Lewis, 117, 

2004-Ohio-7359, ¶8.  The “reasonable observer” is considered to be “fully informed of all 
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the relevant facts in the record—not isolated facts divorced from their larger context." In 

re Disqualification of Gall, 2013-Ohio-1319, ¶6. The scenario set forth in the question 

presented is not one of the enumerated circumstances contained in Jud.Cond.R. 2.11(C) 

and must be analyzed by application of Jud.Cond.R. 2.11(A) and relevant case law. 

Judge Currently Represented by Party’s Lawyer 

Former Chief Justices have held that a judge should not “sit in a case which a 

litigant is represented by the [judge’s] lawyer.” In re Disqualification of Badger, 47 Ohio 

St.3d 604 (1989). Absent a waiver from the parties, a judge must recuse himself or herself 

from cases in which a party is represented by a lawyer who concurrently represents the 

judge in another matter. Former Chief Justices have reasoned that a judge’s impartiality 

may be reasonably questioned if a judge presides over a case under these circumstances.  

In re Disqualification of Reinbold, 2017-Ohio-9427.  The recusal of the judge is required 

regardless of whether the judge is represented by the lawyer in a personal matter or in 

the judge’s official capacity. Badger at 604.   

The disqualification standard applies regardless of whether the judge is 

represented by a lawyer in private practice or a lawyer in a government office.  However, 

the appearance of a different lawyer from the same law firm, prosecutor's office, or 

attorney general's office does not mandate the judge's recusal. In re Disqualification of 

Mingo, 2021-Ohio-3269, ¶6. In addition, disqualification may not be necessary if the judge 

is merely a nominal party in the case or is not personally or substantively involved in the 

litigation. Reinbold at ¶5, citing Flamm, Judicial Disqualification, Section 8.5, at 212 (2d Ed. 

2007).   

Finally, disqualification is required only if the judge has an existing client-lawyer 

relationship with the counsel representing a party in the case before the judge. In re 

Disqualification of Morgan, 74 Ohio St.3d 1223, 1224, 657 N.E.2d 1335 (1990).  Likewise, a 

former Chief Justice refused to adopt a rule that requires disqualification of a judge from 

a case when a lawyer in the case previously represented the judge in an unrelated action. 

In re Disqualification of Morley, 74 Ohio St.3d 1265, 1266 (1994). 

Based on the cited provisions of the Code of Judicial Conduct and disqualification 

decisions issued by Chief Justices of the Supreme Court, the Board concludes that a judge 

must recuse from a pending matter in which a lawyer for a party is currently representing 
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the judge in a personal or official capacity.  Where the judge is represented by the county 

prosecutor or other governmental office pursuant to statute or other law, recusal may be 

avoided through the assignment of another attorney to the pending matter.  Although 

this alternative may work a hardship in smaller government offices, protocols can be put 

in place to balance resource limitations with ethical obligations. 

Waiver of Disqualification 

A judge subject to disqualification under Jud.Cond.R. 2.11, except when the judge 

possesses bias or prejudice against a party or its lawyer, “may disclose on the record the 

basis of the judge’s disqualification and may ask the parties and their lawyers to consider, 

outside the presence of the judge and court personnel, whether to waive 

disqualification.” Jud.Cond.R. 2.11(C). If the parties and lawyers agree "without 

participation by the judge or court personnel, that the judge should not be disqualified, 

the judge may participate in the proceeding," and the parties' agreement "shall be 

incorporated into the record of the proceeding." Id.  Despite the availability of the process 

in Jud.Cond.R. 2.11(C), a judge should carefully consider whether a waiver is appropriate 

after reviewing all the circumstances related to the judge’s disclosure of the basis for 

possible disqualification. 

Rule of Necessity 

In certain situations, the "rule of necessity" may allow a judge who would 

otherwise be disqualified to temporarily hear matters requiring immediate action—such 

as a probable cause determination or a temporary restraining order hearing—if no other 

judge is available. Jud.Cond.R. 2.11, cmt. [3]. In this circumstance, the judge should 

disclose on the record the basis for disqualification and make arrangements for the 

assignment of the matter to a different judge at the earliest opportunity. Id.   

 

 


